Przepisy na niskowęglowodanowe „słodkości” na Święta

Przepisy na niskowęglowodanowe „słodkości” na Święta

  1. Piernikowe babeczki z powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • 3 jaja.
  • ¼ kostki masła rozpuszczonego.
  • Łyżeczka cynamonu.
  • Szczypta zmielonych goździków i kardamonu.
  • 1 łyżka karobu.
  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej.
  • Erytrol – wedle uznania do osłodzenia.
  • Szczypta sody oczyszczonej.
  • Powidła śliwkowe bez cukru.

Ubijamy białka, dodajemy erytrol, mąkę, karob, i żółtka oraz przyprawy, sodę i rozpuszczone masło. Masę nakładamy na spód foremek, dodajemy łyżeczkę powideł i przykrywamy kolejną warstwą masy. Piec w piekarniku na 180 stopni około 15-20 minut.

2. Cynamonowe jabłka z kremem nugatowym.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże jabłka (u mnie kwaśne zielone, ale mogą być słodsze jak ktoś nie jest na diecie ketogenicznej 😊).
  • Cynamon.
  • Garść orzechów. włoskich/laskowych.
  • opcjonalnie łyżeczka miodu (dobre będą ciemne miody jak kasztanowy albo spadziowy czy gryczany).
  • Składniki na krem: 3 łyżki śmietany kokosowej real thai, erytrol, 4 kostki gorzkiej czekolady 99%, 2 łyżki masła z orzechów laskowych, szczypta soli himalajskiej.

Najpierw warto przygotować nugatowy krem: erytrol podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści i zrobi lekko karmelowy, dodajemy śmietanę kokosową i podgrzewamy około 20 minut aż zrobić się coś w rodzaju karmelu. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, następnie masło orzechowe i szczyptę soli. Dobrze odczekać żeby krem nieco przestygł – wówczas ma bardziej gęstą konsystencję.

Jabłka kroimy na kawałki i podduszamy z cynamonem i miodem na wolnym ogniu aż zrobią się nieco miękkie. Wkładamy do salaterek, polewamy kremem. Można podawać z orzechami włoskimi.

3. Nugaciki.

Proste i szybkie czekoladki – w sam raz do kawy 😊

Składniki:

  • 3 łyżki śmietany kokosowej real thai.
  • Erytrol wedle uznania.
  • 3 łyżki oleju kokosowego/masła.
  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady 99%.
  •  2 łyżki masła z orzechów laskowych.

Wszystkie składniki mieszamy w rondelku na wolnym ogniu, jak się rozpuszczą to wlewamy do foremek na babeczki i posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na minimum 1h.

4. Keto pierniczki z nutką pomarańczy.

Składniki:

  • Pół kostki masła.
  • 3 jaja duże.
  • Mąka kokosowa – 1 szklanka.
  • Cynamon – dużo 😊
  • Mielone goździki, kardamon.
  • Erytrol – wedle uznania.
  • Starta skórka pomarańczowa.  kupiłam gotową BIO.
  • Opcjonalnie polewa: gorzka czekolada, wiórki kokosowe, nasiona kakaowca, zmielone orzechy.

Miękkie masło ugniatamy z jajami, eryrtolem, mąka, skórą pomarańczową i przyprawami na gładką masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki. Piec 10-15 minut w 180 stopniach.

  • Orzechowe ciasto Świąteczne.

5. Orzechowe ciasto świąteczne.

Składniki:

  • 200g orzechów włoskich.
  • 150g orzechów nerkowca.
  • 1 opakowanie sproszkowanej skórki pomarańczowej.
  • Tabliczka gorzkiej czekolady.
  • 50 ml płynnego oleju kokosowego.
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 3 łyżki masła orzechowego (u mnie z laskowych).
  • 3 łyżki powideł śliwkowych.
  • Opcjonalnie Erytrol.

Orzechy mielimy bardzo drobno na proszek. Do orzechów dodajemy rozpuszczoną w rondelku czekoladę z olejem kokosowym, masło orzechowe, skórkę pomarańczową, powidła, cynamon. Mieszamy na gęstą masę. Wylewamy na foremkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

6. Tarta z kremem czekoladowo-truskawkowym.

Składniki:

  • Ciasto: 3 jaja, pół szklanki mąki kokosowej, ¼ kostki masła, Erytrol.
  • Krem: 100g truskawek, gorzka czekolada, 1 dojrzałe awokado, 3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki śmietany kokosowej real thai.

Składniki na ciasto ugniatamy – wykładamy tartę i pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Blendujemy truskawki z awokado i śmietaną, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy z rozpuszczoną czekoladą. Krem wykładamy na ostudzoną tartę i wkładamy na minimum 1h do lodówki.

7. Ciasto snikers.

Dolna warstwa: 200g słonecznika, 2 łyżki miodu, 3 łyżki oleju kokosowego. Słonecznik  blendujemy drobno, dodajemy olej i miód.

Warstwa orzechowa: 500g masła orzechowego dobrej jakości, szczypta soli himalajskiej, 50 ml oleju kokosowego, 3 łyżki śmietany kokosowej.

Warstwa czekoladowa: rozpuszczona czekolada gorzka, 3 łyżki śmietany kokosowej, 2 łyżki oleju kokosowego.

Zaczynamy od dolnej warstwy, czekamy koło 1h aż każda zastygnie w lodówce zanim dodamy kolejną. Na wierzch można posypać kruszonymi ziarnami kakao i orzechami.  Można pokroić na małe batoniki – w sam raz do kawusi 😊 Mi wyszła z tego spora kwadratowa blacha o wymiarach 25cm. Starczy na długo.

Dodaj komentarz