Glutation jest jednym z najważniejszych antyoksydantów – czyli jest specjalistą do walki z wolnymi rodnikami, które w umiarkowanej ilości są nam niezbędne dożycia, jednak gdy robi się ich za dużo to zaczynamy mieć problem i pojawiają się choroby. Mało kto ma ich dziś za mało – styl życia, środowisko w jakim żyjemy, mało wartościowe jedzenie, stres – to wszystko wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie bo – po 1. Wypłukuje glutation, po 2. Generuje więcej wolnych rodników. W dzisiejszym artykule dowiecie się jak produkuje się glutation, co powoduje jego niedobory, jakie są objawy niedoboru, oraz jak naturalnie podnieść jego poziom.
Glutation powstaje w różny sposób w naszym organizmie. Składa się z 3 aminokwasów: cysteiny, glutaminianu i glicyny. Ponad połowa glutationu pochodzi z przekształceń homocysteiny. Glutation może także pochodzić z intermediatów cyklu Krebsa np. alpha-ketoglutaratu. Ważnym enzymem związanym z produkcją glutaionu jest synteza glutationu (GSS). Glutation łącząc się z wolnym rodnikiem (ROS) staje się utleniony (przy udziale peroksydazy glutationu), następnie musi się zredukować żeby stać się użyteczny ponownie (reduktaza glutationu). Jest on niezwykle ważnym kandydatem do walki z ROS ponieważ działa wewnątrzkomórkowo, chroni także nasze mitochondria.
Glutation pełni wiele niezwykle ważnych funkcji:
1. Walczy z stresem oksydacyjnym – zapobiega tym samym wielu chorobom tj. nowotwory.
2. Jest niezbędny do recyklingu innych ważnych antyoksydantów tj. witamina E czy C.
3. Kontroluje stany zapalne, m.in. hamując czynnik NF-KB.
4. Spowalnia procesy starzenia,
5. Chroni przed depresją neurodegradacją,
6. Pomaga walczyć z infekcjami,
7. Może być pomocny w leczeniu autyzmu – dzieci z autyzmem mają zazwyczaj bardzo osłabioną produkcję glutationu.
8. Chroni jelita przez zniszczeniem.
9. Jeśli chodzi o raka – glutation zapobiega jego powstawaniu. Jednak u osób z nowotworami nie polecałabym zastrzyków z glutationem dlatego, że przyspiesza on rozkład środków chemioterapeutycznych i może osłabiać ich działanie. Komórki rakowe również wykorzystują glutation do obrony przed ROS (warto jednak wiedzieć że w tym celu korzystają z nadmiaru glukozy która w szlaku pentozo fosforanowym produkując NADPH ułatwia recykling glutationu). Bardziej korzystne jest więc wszystko to, co spowoduje ograniczenie PPP w komórkach raka .
10. Pomaga regulować metabolizm – otyłość to często nadmiar ROS i związana z tym oporność receptorów insulinowych.
11. Wspomaga leczenie chorób psychicznych takich jak schizofrenia czy OCD.
12. Pomocny przy problemach skórnych takich jak trądzik,
13. Wspiera walkę z bezdechem sennym, który często związany jest z nadmiarem ROS.
14. Kontroluje śmierć komórkową – apoptozę.
15. Pomocny przy RZS.
16. Chroni przed uszkodzeniem wątroby.
17. Niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży.
Objawy niedoboru glutationu to:
· Nadwrażliwość na mocne zapachy, chemikalia, bóle głowy przy mocnych zapachach, mdłości
· Uczulenie na większość kosmetyków, środki piorące itp.
· Przedwczesne siwienie włosów
· Problemy z płodnością, częste epizody poronień
· Problemy neurodegeneracyjne – zwłaszcza Parkinson mocno jest powiązany z niedoborem glutationu, czasem epilepsja
· Problemy z utrzymaniem wagi mimo niezłej diety
· Pogorszenie słuchu i wzroku z wiekiem
· Częste infekcje, długie leczenie infekcji
· Migreny (chociaż nie zawsze to tylko glutation)
· Przewlekłe zmęczenie.
· Możliwy też wysoki kwas moczowy.
Możliwe przyczyny niedoboru glutationu:
· Słaba dieta uboga w produkty niezbędne do produkcji i recyklingu glutationu: siarkę, cysteinę, inne aminokwasy, witaminę B2, B6, selen, cynk.
· Stres – generuje powstawanie H2O2 i tym samym zużywa glutation – dlatego często po silnym stresie można posiwieć
· Brak snu – podczas snu wzmaga się cykl PPP i tym samym poprawia odzysk glutationu – regularne niedosypianie oznacza mniej zredukowanego glutationu i słabszą ochronę przed ROS
· Zaburzona praca tarczycy – niedoczynność,
· Stresory zwiększające poziom ROS – nadmierna ekspozycja na EMF, rozregulowane rytmy dobowe
· Pewne polimorfizmy genetyczne – snp GSS, GPX, GRX, CBS spowolniony itp.
· Spożywanie dużej ilości alkoholu – wypłukuje mocno glutation
· Ekspozycja na toksyny takie jak pleśnie, chemikalia, związki rakotwórcze, pestycydy itp.
Jak poprawić poziom glutationu:
· Spożywać produkty bogate w siarkę: czosnek, rzodkiewki, szczypiorek, kiełki brokułu, warzywa krzyżowe (kapusta, kalafior, brokuł itp.),
· Zadbać o odpowiednią podaż aminokwasów: dobrej jakości mięso, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe,
· Zadbać o produkty bogate w selen: organy zwierząt, orzechy, żółtka jaj, owoce morza, skorupiaki
· Dorzucić produkty bogate w witaminę B2: szpinak, grzyby, migdały, jaja, dziki łosoś
· Regularnie uprawiać sport,
· Pomocna może być sauna,
· Z suplementacji pomocne mogą być: ostropest, kwas ALA, kurkuma, sulforafan, resweratrol, NAC,
· Wesprzeć pracę tarczycy,
· Unikać ekspozycji na toksyny,
· Zadbać o zdrowy sen i wyregulować rytmy dobowe – między innymi nie siedzieć do późna przy komputerze, TV,
· Nawadniaj się!
· Unikaj alkoholu,
· Zadbaj o mikroflorę jelit.
· Czasem pomocny może być liposomalny glutation jeśli stan jest kiepski i wiele objawów wskazuje wyraźnie na niedobory – jednak zawsze warto uzupełnić kofaktory do recyklingu glutationu i błony komórkowe, ponieważ gdy te są zniszczone to wrzucenie glutationu nie zdziała za wiele.