Glutation – funkcje, niedobór, wsparcie

Glutation – funkcje, niedobór, wsparcie

Glutation jest jednym z najważniejszych antyoksydantów – czyli jest specjalistą do walki z wolnymi rodnikami, które w umiarkowanej ilości są nam niezbędne dożycia, jednak gdy robi się ich za dużo to zaczynamy mieć problem i pojawiają się choroby. Mało kto ma ich dziś za mało – styl życia, środowisko w jakim żyjemy, mało wartościowe jedzenie, stres – to wszystko wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie bo – po 1. Wypłukuje glutation, po 2. Generuje więcej wolnych rodników. W dzisiejszym artykule dowiecie się jak produkuje się glutation, co powoduje jego niedobory, jakie są objawy niedoboru, oraz jak naturalnie podnieść jego poziom.

    Glutation powstaje w różny sposób w naszym organizmie. Składa się z 3 aminokwasów: cysteiny, glutaminianu i glicyny. Ponad połowa glutationu pochodzi z przekształceń homocysteiny. Glutation może także pochodzić z intermediatów cyklu Krebsa np. alpha-ketoglutaratu. Ważnym enzymem związanym z produkcją glutaionu jest synteza glutationu (GSS). Glutation łącząc się z wolnym rodnikiem (ROS) staje się utleniony (przy udziale peroksydazy glutationu), następnie musi się zredukować żeby stać się użyteczny ponownie (reduktaza glutationu). Jest on niezwykle ważnym kandydatem do walki z ROS ponieważ działa wewnątrzkomórkowo, chroni także nasze mitochondria.

Glutation pełni wiele  niezwykle ważnych funkcji:

1.      Walczy z stresem oksydacyjnym – zapobiega tym samym wielu chorobom tj. nowotwory.

2.      Jest niezbędny do recyklingu innych ważnych antyoksydantów tj. witamina E czy C.

3.      Kontroluje stany zapalne, m.in. hamując czynnik NF-KB.

4.      Spowalnia procesy starzenia,

5.      Chroni przed depresją  neurodegradacją,

6.      Pomaga walczyć z infekcjami,

7.   Może być pomocny w leczeniu autyzmu – dzieci z autyzmem mają zazwyczaj bardzo osłabioną produkcję glutationu.

8.      Chroni jelita przez zniszczeniem.

9.   Jeśli chodzi o raka – glutation zapobiega jego powstawaniu. Jednak u osób z nowotworami nie polecałabym zastrzyków z glutationem dlatego, że przyspiesza on rozkład środków chemioterapeutycznych i może osłabiać ich działanie. Komórki rakowe również wykorzystują glutation do obrony przed ROS (warto jednak wiedzieć że w tym celu korzystają z nadmiaru glukozy która w szlaku pentozo fosforanowym produkując NADPH ułatwia recykling glutationu). Bardziej korzystne jest więc wszystko to, co spowoduje ograniczenie PPP w komórkach raka .

10.  Pomaga regulować metabolizm – otyłość to często nadmiar ROS i związana z tym oporność receptorów insulinowych.

11.  Wspomaga leczenie chorób psychicznych takich jak schizofrenia czy OCD.

12.  Pomocny przy problemach skórnych takich jak trądzik,

13.  Wspiera walkę z bezdechem sennym, który często związany jest z nadmiarem ROS.

14.  Kontroluje śmierć komórkową – apoptozę.

15.  Pomocny przy RZS.

16.  Chroni przed uszkodzeniem wątroby.

17.  Niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży.

Objawy niedoboru glutationu to:

·    Nadwrażliwość na mocne zapachy, chemikalia, bóle głowy przy mocnych zapachach, mdłości

·  Uczulenie na większość kosmetyków, środki piorące itp.

·   Przedwczesne siwienie włosów

·   Problemy z płodnością, częste epizody poronień

·   Problemy neurodegeneracyjne – zwłaszcza Parkinson mocno jest powiązany z niedoborem glutationu, czasem epilepsja

·    Problemy z utrzymaniem wagi mimo niezłej diety

·   Pogorszenie słuchu i wzroku z wiekiem

·   Częste infekcje, długie leczenie infekcji

·   Migreny (chociaż  nie zawsze to tylko glutation)

·   Przewlekłe zmęczenie.

·   Możliwy też wysoki kwas moczowy.

Możliwe przyczyny niedoboru glutationu:

·  Słaba dieta uboga w produkty niezbędne do produkcji i recyklingu glutationu: siarkę, cysteinę, inne aminokwasy, witaminę B2, B6, selen, cynk.

·  Stres – generuje powstawanie H2O2 i tym samym zużywa glutation – dlatego często po silnym stresie można posiwieć

·    Brak snu – podczas snu wzmaga się cykl PPP i tym samym poprawia odzysk glutationu – regularne niedosypianie oznacza mniej zredukowanego glutationu i słabszą ochronę przed ROS

·   Zaburzona praca tarczycy – niedoczynność,

·  Stresory zwiększające poziom ROS – nadmierna ekspozycja na EMF, rozregulowane rytmy dobowe

·  Pewne polimorfizmy genetyczne – snp GSS, GPX, GRX, CBS spowolniony  itp.

·  Spożywanie dużej ilości alkoholu – wypłukuje mocno glutation

·   Ekspozycja na toksyny takie jak pleśnie, chemikalia, związki rakotwórcze, pestycydy itp.

Jak poprawić poziom glutationu:

·  Spożywać produkty bogate w siarkę: czosnek, rzodkiewki, szczypiorek, kiełki brokułu, warzywa krzyżowe (kapusta, kalafior, brokuł itp.),

· Zadbać o odpowiednią podaż aminokwasów: dobrej jakości mięso, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe,

·  Zadbać o produkty bogate w selen: organy zwierząt, orzechy, żółtka jaj, owoce morza, skorupiaki

·   Dorzucić produkty bogate w witaminę B2:  szpinak, grzyby, migdały, jaja, dziki łosoś

·  Regularnie uprawiać sport,

·   Pomocna może być sauna,

·  Z suplementacji pomocne mogą być: ostropest, kwas ALA, kurkuma, sulforafan, resweratrol, NAC,

· Wesprzeć pracę tarczycy,

·  Unikać ekspozycji na toksyny,

·  Zadbać o zdrowy sen i wyregulować rytmy dobowe – między innymi nie siedzieć do późna przy komputerze, TV,

·  Nawadniaj się!

·  Unikaj alkoholu,

· Zadbaj o mikroflorę jelit.

·   Czasem pomocny może być liposomalny glutation jeśli stan jest kiepski i wiele objawów wskazuje wyraźnie na niedobory – jednak zawsze warto uzupełnić kofaktory do recyklingu glutationu i błony komórkowe, ponieważ gdy te są zniszczone to wrzucenie glutationu nie zdziała za wiele.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25757563
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11180282
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21896138
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20073373
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167488912001760
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4455547/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26694382
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23089304
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18436195
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24960578
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21552194
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24978607